De oorsprong van DANIELSON Industrial Graphics B.V.

Op 1 oktober 1938 wordt in Amsterdam aan de Nieuwendammerdijk de Nederlandsche Naamplatenfabriek (Nenafa) opgericht. Het is nog crisistijd en al snel na de opening van het bedrijf breekt de Tweede Wereldoorlog uit. De groei en bloei ontstaat dan ook in de jaren na de oorlog. De zaken gaan door de wederopbouw van (onder meer) de Nederlandse industrie dermate goed dat het pand in Amsterdam al snel te klein wordt. Meer centraal gelegen in Nederland bouwt men in Amersfoort een nieuw fabriekspand waarnaar Nenafa verhuist.

DANIELSON in de tweede helft van de 20e eeuw

Tussen 1948 en 1988 is het bedrijf in handen van de familie Mooyaart. Veel bekende merken in de fietsindustrie zoals Gazelle, Sparta en Union laten in die jaren de balhoofdplaatjes door Nenafa produceren. Tegelijkertijd worden er tal van naam- en typeplaatjes gemaakt voor een keur aan industriële bedrijven. Grote bedrijven zoals Philips zijn trouw klant, maar dat geldt ook voor steeds meer kleinere klanten die apparatuur maken waarvoor merk- en typeplaten nodig zijn.

In 1973 wordt Nenafa door de gevolgen van de oliecrisis getroffen. Desondanks wordt er onder leiding van een nieuwe directeur van buiten de familie grootschalig vernieuwd in het productaanbod, onder meer met zeefdruk op kunststoffen. Ook de productiemethoden en de organisatiestructuur moderniseert men. Er wordt meer focus gelegd op export naar andere landen in Noord-Europa. Midden jaren ’80 is maar liefst 35% van de productie al bedoeld voor markten in het buitenland.

Overname door het Zweedse DANIELSON

In 1988 komen de aandelen in handen van het Zweedse bedrijf DANIELSON. Deze internationale speler had ook al bedrijven verworven in Duitsland en Engeland. Met dit meerderheidsbelang verandert ook de oude merknaam Nenafa in DANIELSON EUROPE B.V. Een flink aantal zeer succesvolle jaren van omzetgroei, schaalvergroting en productinnovatie volgen.

DANIELSON in het nieuwe millennium

Vanaf 2014 produceert men enkele jaren onder het vaandel van het Zwitserse SCHURTER, waarbij de focus vooral op bedieningsfolies komt te liggen. De rest van het leveringsprogramma is vanaf dat moment echter van ondergeschikt belang. In 2018 wordt de onderneming dan ook gesplitst.

De commerciële activiteiten in Amersfoort worden verkocht aan de voormalige bedrijfsleider, Louis van Dort. De nieuwe eigenaar herstelt daarbij de oude naam DANIELSON weer in ere. Daarbij is de aanvulling Industrial Graphics toegevoegd om te accentueren waar de kracht van ons bedrijf ligt.