Over ons

Kenmerken van DANIELSON Industrial Graphics

  • Advies, ontwerp en levering van identificatieproducten
  • Maatwerk en kwaliteit staan voorop
  • Wij hanteren snelle levertijden
  • Levering van zowel kleine als grote oplagen
  • Breed assortiment op diverse materialen

DANIELSON Industrial Graphics B.V. bestaat in zijn huidige vorm sinds 2018. Onze ervaring, expertise en kennis van de diverse branches die wij toeleveren, gaat echter meer dan 80 jaar terug. Wij zijn graag uw partner voor hoogwaardige naamplaten, typeplaten, logo’s en beeldmerken. Onder de gepassioneerde leiding van directeur Louis van Dort creëren we in samenwerking met u de perfecte stijl en uitstraling voor uw product of toepassing. Of ze nu wereldwijd of lokaal opereren, één ding hebben al onze klanten gemeen: ze vertrouwen DANIELSON Industrial Graphics de omzetting van hun kostbare imago op hun product toe.

De oorsprong van DANIELSON Industrial Graphics B.V.

Op 1 oktober 1938 wordt in Amsterdam aan de Nieuwendammerdijk de Nederlandsche Naamplatenfabriek (NENAFA) opgericht. Het is niet de meest gunstige tijd om een bedrijf te beginnen. Het is nog crisistijd en al snel na de opening van het bedrijf breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Ondanks de uitdagingen waar de bezetting NENAFA mee confronteert, weet het bedrijf deze het hoofd te bieden.

De groei en bloei ontstaat in de jaren na de oorlog. De zaken gaan door de wederopbouw van (onder meer) de Nederlandse industrie dermate goed dat het pand in Amsterdam al snel te klein wordt. Meer centraal gelegen in Nederland bouwt men in Amersfoort een nieuw fabriekspand waarnaar NENAFA verhuist.

DANIELSON in de tweede helft van de 20e eeuw

Tussen 1948 en 1988 is het bedrijf in handen van de familie Mooyaart. De omzet groeit voorspoedig. Veel bekende merken in de fietsindustrie zoals Gazelle, Sparta en Union laten in die jaren de balhoofdplaatjes door NENAFA produceren. Tegelijkertijd worden er tal van naam- en typeplaatjes gemaakt voor een keur aan industriële bedrijven. Hierbij heeft Philips op den duur zelfs zo'n groot aandeel in het orderbestand, dat de bedrijfsleiding zich zorgen maakt of er niet een te grote afhankelijkheid ontstaat. Aan de andere kant krijgt het bedrijf ook steeds meer kleinere klanten die apparatuur maken waarvoor merk- en typeplaten nodig zijn.

Door de sterke groei is er echter weinig oog voor innovatie. In 1973 wordt NENAFA op stevige wijze door de gevolgen van de oliecrisis getroffen. Het bedrijf komt hierdoor, maar ook door de verouderde productiemethoden, in serieuze problemen. Dit is aanleiding om een directeur van buiten de familie Mooyaart aan te stellen. Er wordt grootschalig vernieuwd in het productaanbod (onder meer zeefdruk op kunststoffen). Ook de productiemethoden en de organisatiestructuur gaan op de schop. Er wordt meer focus gelegd op export naar andere landen in Noord-Europa. Midden jaren '80 is maar liefst 35% van de productie al bedoeld voor markten in het buitenland. De omzet stijgt tot 7,5 miljoen gulden.

Overname door het Zweedse DANIELSON

In 1988 komen de aandelen in handen van het Zweedse bedrijf DANIELSON. Deze internationale speler had ook al bedrijven verworven in Duitsland, Hongarije en het VK. Met dit meerderheidsbelang verandert ook de oude merknaam NENAFA in DANIELSON EUROPE B.V. Een flink aantal zeer succesvolle jaren van omzetgroei, schaalvergroting en productinnovatie volgen. Rond de millenniumwisseling besluiten de Zweedse directieleden echter om met pensioen te gaan. Men doet de aandelen van de hand. Het bedrijf wordt in 2002 overgenomen door HYDRATEC HOLDING. De productie in Amersfoort wordt daarmee overbodig, omdat HYDRATEC al over een Nederlandse productiefaciliteit beschikt (voorheen De Naamplaat). De commerciële activiteiten blijven daarentegen in Amersfoort.

De naam DANIELSON in ere hersteld

In 2014 verkoopt HYDRATEC de Hardenbergse- en Amersfoortse activiteiten aan het Zwitserse bedrijf SCHURTER Electronics. De naam van het bedrijf verandert nogmaals, nu in SCHURTER Industrial Graphics. SCHURTER legt de focus echter vooral op bedieningsfolies. De rest van het leveringsprogramma is vanaf dat moment van ondergeschikt belang. In 2018 wordt de onderneming dan ook gesplitst. Het commerciële bedrijf in Amersfoort wordt verkocht aan de voormalige bedrijfsleider, Louis van Dort. De nieuwe directeur heeft daarbij de oude naam DANIELSON weer in ere hersteld. Daarbij is de aanvulling Industrial Graphics toegevoegd om te accentueren waar de kracht van ons bedrijf ligt.


Zaken doen met DANIELSON betekent altijd een passende oplossing!

"Klanten van DANIELSON Industrial Graphics B.V. vertrouwen op onze adviezen en leveringen van diverse soorten identificatie producten, zoals naam- en typeplaten, logo’s en beeldmerken. Hierbij maken we gebruik van verschillende materialen, kleurcombinaties en productietechnieken."

– Louis van Dort, DGA DANIELSON Industrial Graphics B.V.